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  1. 学術雑誌論文(学内発行分)
  2. 教科開発学論集
  3. 第9号

特別支援学校(知的)における伝統文化を題材にした教科横断的な授業実践―和菓子(練り切り)に着目して―

http://hdl.handle.net/10424/00009191
http://hdl.handle.net/10424/00009191
8f01a04f-211a-4b03-b20a-affc695410f3
名前 / ファイル ライセンス アクション
kaihatsu95771.pdf kaihatsu95771.pdf (1.5 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2021-04-20
タイトル
タイトル 特別支援学校(知的)における伝統文化を題材にした教科横断的な授業実践―和菓子(練り切り)に着目して―
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 和菓子
キーワード
主題Scheme Other
主題 練り切り
キーワード
主題Scheme Other
主題 教科横断
キーワード
主題Scheme Other
主題 特別支援学校
キーワード
主題Scheme Other
主題 実践
キーワード
主題Scheme Other
主題 wagashi
キーワード
主題Scheme Other
主題 nerikiri
キーワード
主題Scheme Other
主題 cross-curricular
キーワード
主題Scheme Other
主題 instruction
キーワード
主題Scheme Other
主題 special needs school
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
その他のタイトル
その他のタイトル Cross-Curricular Instruction of Traditional Culture in a Special Needs High School:Wagashi
著者 村上, 陽子

× 村上, 陽子

WEKO 601
e-Rad 40284335
KAKEN - 研究者検索 40284335

村上, 陽子

Search repository
髙橋, 智子

× 髙橋, 智子

WEKO 75351
e-Rad 20436900

髙橋, 智子

Search repository
著者(別言語)
Murakami, Yoko
著者(別言語)
Takahashi, Tomoko
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 著者らは,附属特別支援学校(知的)の高等部を対象として,家庭科と美術科の教科横断的な授業を実施した。家庭科の授業では伝統的な食文化の視点から,美術科の授業では美術作品の視点から授業を構想した。本稿では,家庭科の授業を中心に,授業の構想と内容,生徒の実態,および実践授業に対する評価等について報告を行う。家庭科では,日本の伝統的な食文化への関心を高めることを目的に,和菓子を教材として取り組んだ。和菓子は,我が国の伝統的な食文化の一つである。和菓子は,造形の美しさや色彩の多様性を特徴とし,季節感を多様に表現する。事前調査において,生徒達は,和菓子の色彩や形に対する関心が高かった。生徒達は,実際に作った和菓子と抹茶を味わうことにより,伝統的な和菓子の色彩や形,季節感,意匠等について五感を通して学んだ。生徒達は,和菓子が食文化として重要であることを様々な側面から理解しており,和菓子に対する興味関心がさらに増加し,学びを定着させている様子が観察された。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 We conducted cross-curricular lessons in home economics and art with Japanese culture as a common theme. The lessons were carried out with students with intellectual disabilities in the high school section of a special needs school. The home economics class was designed from the perspective of traditional Japanese food culture, and the art class was designed from the perspective of works of art. This paper reports on the conception and content of the classes, the background of the students, and the evaluation of the classes, with a focus on the home economics class. The aim of the home economics class was to increase student interest in traditional Japanese food culture. Wagashi was used as a teaching material. Wagashi represents the traditional food cultures of Japan. It is characterized by pleasing shapes and a diversity of colors, and expresses a sense of the seasons. Pre-lesson surveys showed that students were very interested in the colors and shapes of wagashi. The students learned about the colors, shapes, seasonal sensations, and design of traditional Japanese sweets using their five senses including tasting actual wagashi and matcha tea.. They understood the importance of wagashi as an example of food culture in many ways, which further increased their interest in wagashi and reinforced their learning.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 静岡大学大学院教育学研究科
書誌事項 教科開発学論集

巻 9, p. 57-71, 発行日 2021-03-31
出版者
出版者 愛知教育大学大学院・静岡大学大学院教育学研究科共同教科開発学専攻(後期3年博士課程)
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2187-7327
書誌情報
教科開発学論集. 2021, 9, p. 57-71.
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA1262681X
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
教育系情報の種別
主題Scheme Other
主題 ETYP:教育実践
学校種別
主題Scheme Other
主題 STYP:特別支援学校
教科・領域
主題Scheme Other
主題 SSUB:家庭
教科・領域
主題Scheme Other
主題 SSUB:美術
学年
主題Scheme Other
主題 SGRD:高2
著者別名
ムラカミ, ヨウコ
著者別名
タカハシ, トモコ
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 text
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Ver.1 2023-06-20 15:48:04.898777
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村上, 陽子, 髙橋, 智子, 2021, 特別支援学校(知的)における伝統文化を題材にした教科横断的な授業実践―和菓子(練り切り)に着目して―: 愛知教育大学大学院・静岡大学大学院教育学研究科共同教科開発学専攻(後期3年博士課程), 57–71 p.

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